Targi w Stuttgarcie budują przyszłość na wcześniejszych sukcesach
Na początku roku Targi w Stuttgarcie (Messe Stuttgart) ogłosiły pełny kalendarz imprez targowych na rok 2023, kontynuując tym samym swoją udaną passę, która została przerwana z powodu pandemii.
2023-01-30, 12:00

Kalendarz targowy jak za czasów sprzed pandemii

CMT, największe na świecie konsumenckie targi turystyczne i caravaningowe, odbyły się w styczniu. "W 2020 roku byliśmy jeszcze w tej szczęśliwej sytuacji, że mogliśmy zorganizować CMT, zanim od połowy marca musieliśmy powiedzieć 'rien ne va plus'. Pandemia z dnia na dzień postawiła nas na lodzie" - Roland Bleinroth, dyrektor zarządzający Messe Stuttgart, wyjaśnia długą przerwę.

Przez ponad dwa i pół roku niewiele można było zrobić. "Od połowy 2022 roku jesteśmy 'z powrotem w biznesie', ale w naszym bilansie brakuje pierwszego półrocza, ponieważ do końca marca 2022 roku obowiązywał jeszcze zakaz organizacji targów" - kontynuuje Bleinroth. Czas ten został wykorzystany na pracę nad treścią organizowanych przez Stuttgart imprez.

Zrobiło to również wielu gościnnych organizatorów. W związku z tym odwiedzający mogą oczekiwać imprez, które są bardziej niż kiedykolwiek nastawione na potrzeby danej grupy docelowej.

Rok finansowy 2022 lepszy od oczekiwań

Od kwietnia 2022 roku targi ponownie mają prawo odbywać się w Badenii-Wirtembergii, a tym samym na terenach targowych w Stuttgarcie. W ubiegłym roku w Stuttgarcie odbyło się ponad 90 targów i wydarzeń. "Właściwie bardzo duże i ważne targi były w naszym programie w pierwszym kwartale, ale niestety musiały zostać ponownie odwołane z powodu pandemii. Z ekonomicznego punktu widzenia było to dla nas bardzo bolesne." - zauważa Roland Bleinroth.

Ale były też promyki nadziei. Większość targów, które mogły się odbyć w 2022 roku, poszła znacznie lepiej niż oczekiwano. "Już ubiegłej jesieni mogliśmy się przekonać zarówno na targach branżowych, jak i konsumenckich, jak ważne jest, aby ludzie mogli wreszcie znów spotkać się osobiście w celu wymiany zawodowej. Zdecydowanie zbyt długo nam wszystkim tego brakowało." - mówi Roland Bleinroth.

Stało się to widoczne w liczbach dotyczących imprez. Na przykład targi konsumenckie, takie jak Stuttgart MesseHerbst i COMIC CON Stuttgart, w dwa kolejne weekendy przyciągnęły na tereny wystawowe łącznie prawie 140.000 gości. Liczby prawie jak z czasów przed Koroną. Również w sektorze targowym sytuacja wyglądała bardzo pozytywnie: na przykład targi branży obróbki metali AMB Stuttgart z ponad 64.000 odwiedzających świętowały silny powrót do formy, a südback, targi piekarnicze i cukiernicze, mimo licznych wyzwań w branży, odwiedziło ponad 35.000 gości.

Spółka Targi Stuttgarckie prawdopodobnie jako jedna z zaledwie kilku firm targowych w Niemczech, będzie już w stanie zamknąć rok finansowy 2022 z pozytywnym wynikiem ogólnym ponownie. Mimo że udziałowcy, kraj związkowy Badenia-Wirtembergia i stolica kraju związkowego Stuttgart wcześnie zasygnalizowały swoje wsparcie, Targi Stuttgarckie przeszły przez lata kryzysu bez zwolnień, a także bez pożyczek i dotacji udziałowców. "Dla nas jest to niewątpliwie wielki sukces, który zawdzięczamy w szczególności naszym zaangażowanym pracownikom" - mówi Roland Bleinroth.

Publiczne atrakcje na targach Messe Stuttgart w 2023 roku

Oprócz targów CMT w kalendarzu na wiosnę 2023 roku znajdują się również inne publiczne ulubione wydarzenia.

Invest w dniach 17 i 18 marca 2023 r. jako największe spotkanie branżowe w świecie niemieckojęzycznym poinformuje inwestorów prywatnych i gości branżowych o aktualnych tematach inwestycyjnych i odkryje najnowsze trendy w świecie finansów. Oprócz obszernej wystawy, uczestnicy mogą spodziewać się zróżnicowanego programu z renomowanymi liderami branży i ekspertami rynku kapitałowego w kilku wątkach wykładowych.

Wraz z wiosennymi targami (Die Frühjahrsmessen) w Stuttgarcie w dniach od 13 do 16 kwietnia 2023 r. zostanie ponownie uruchomiona duża grupa targów poświęconych m.in. tematyce zrównoważonego rozwoju. Należą do nich Garten outdoor ambiente, Fair Handeln, Kreativ, Arte Fusion, BBQ Days, Slow Food Messe - Markt des guten Geschmacks (czyli kulinarne Targi Dobrego Smaku i Specjałów Regionalnych), i-Mobility, Zukunft Haus, Dance World i Yoga World.

Jesienią od 23 do 26 listopada następują Targi Stuttgarckie Jesień z takimi wydarzeniami jak Targi Gier, Kreativ, Familie & Heim, veggie & frei von, ANIMAL, BRAWO i Mineralien, Fossilien & Schmuck. COMIC CON Stuttgart następuje niespełna dwa tygodnie później (9 do 10 grudnia) i staje się mekką dla wszystkich miłośników popkultury.

Liczne targi, przede wszystkim didacta (7 do 11 marca) jako najważniejsze miejsce spotkań dla sektora edukacyjnego, a także duże kongresy w Międzynarodowym Centrum Kongresowym ICS w Stuttgarcie uzupełniają ofertę wydarzeń w 2023 roku. Niektóre targi wypełnią całe tereny wystawowe, takie jak LogiMAT (25 do 27 kwietnia), międzynarodowe targi rozwiązań intralogistycznych i zarządzania procesami, Schweisstec (7 do 10 listopada ), międzynarodowe targi techniki łączenia lub Blechexpo (7 do 10 listopada), międzynarodowe targi obróbki blach.

Nowe obszary wydarzeń: Przemysł energetyczny i technologia kwantowa

Nowe imprezy targowe pojawią się również po raz pierwszy w 2023 roku: targi Volta-X to międzynarodowa platforma dla branży energetycznej (28 do 30 marca). Na trzydniowych targach z konferencją, eksperci z dziedziny biznesu, nauki i polityki będą dyskutować o wymaganiach i rozwiązaniach dla transformacji energetycznej. Jesienią swoją premierę będą miały targi i konferencja poświęcone technologiom kwantowym, Quantum Effects (10-11 października). Dzięki temu nowemu formatowi Messe Stuttgart tworzy forum, które wypełnia lukę między nauką, start-upami i biznesem oraz sprawia, że innowacyjne technologie kwantowe są widoczne w Europie.

Informacje na temat wydarzeń w Stuttgarcie dla firm z Polski są dostępne w Oficjalnym Przedstawicielstwie Targów Stuttgarckich.

------

Fair Support & Service
Oficjalne Przedstawicielstwo Targów Hamburskich, Stuttgarckich i Karlsruhe w Polsce

ul. Gibalskiego 21